Prinses van Amsterdam

prinses-van-amsterdam

We vallen met de neus in de boter, G. en ik: we hebben bij Vertigo afgesproken voor een kop koffie, maar worden getrakteerd op een Miss-verkiezing. Over een half uurtje begint ‘t. Een paar jongens van AT5 zijn bezig met kabels, het bouwen van een catwalk en op een podiumpje staan twee stoelen, voor de jury. Achter de catwalk posters van de 8 finalisten, een van hen zal ‘Prinses van Amsterdam’ worden. SMS Stem 4 naar 3321.

Even later zien we de meisjes binnendruppelen, de meesten geflankeerd door hun vriendje. De AT5-presentator vangt hen gladjes op – de meisjes dan, het vriendje wordt genegeerd. Die staat op een meter afstand te wachten, de tas en het blikje Red Bull van z’n verkering vasthoudend, schuchter en argwanend. ‘When you’re in love with a beautiful woman, it’s hard’, zong Dr Hook al: ‘Everybody wants her.’

Tot m’n verrassing -en teleurstelling- zijn de meisjes aardig tegen elkaar. Geen nauwelijks verholen haat en nijd, vuile blikken en opmerkingen onder de gordel, maar complimenten over haar & outfit. Het zijn duidelijk gelegenheidsmissen, morgen weer cassière, administratief medewerkster of HBO-studente. Niet de doorgewinterde wanna-beetjes die van de Miss Wet T-shirt in disco Alhambra hoppen naar de voorronde van Purmerend’s Next Top Model. Op eentje na dan, ene Safaa, die nog in de Gouden Kooi had gezeten.

Daar komt ook de jury. Frank Awick, een AT5-coryfee, die volgens mij meer verstand van jongens heeft en Fabienne de Vries, ooit populair als TMF-VJ. Aan een tafeltje achter me hoor ik: ‘Da’s Fabienne. Haar carrière is mislukt.’ 

Actie! Een gettoblaster wordt gestart en een voor een gaan de meisjes op en neer over de catwalk, they strike a pose voor het oog van de camera, jury, 20 toeschouwers op het terras, 5 joggers en 3 mannen die hun hond uitlaten. Zij die nog moeten plukken zenuwachtig aan hun jurkje, omlaag bij de benen en omhoog bij de borsten, bevreesd voor Fabienne die een Jerney Kaagman-imitatie doet. 

Na een uurtje weten G. en ik genoeg. De badpakkenparade geloven we wel. Als we weglopen horen we net nog een van de interviewtjes. ‘Mijn favoriete plek in Amsterdam is de Kalverstraat,’ zegt Naomi, ‘Lekker shoppen.’ Een hond doet een plas tegen de catwalk. Shirley wint, zie ik als ik ‘s nachts langs AT5 zap.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Prinses van Amsterdam

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *