Het Heemsteeds Leesgenootschap

heemstede  
Via-via had ze gehoord dat ik beschikbaar was voor boekenclubavondjes.
‘Wat is uw budget?’ vroeg ik.
‘Zeg maar Josje hoor.’
‘Wat is uw budget, Josje?’ 
Daar had ze nog niet over nagedacht. Ze belde terug. Uiteindelijk was er 250 euro. ‘En heerlijk eten, want ik laat ‘t altijd prima cateren,’ zei Josje, dus ging ik naar Heemstede.

Met z’n 11-en waren ze, de dames van het Leesgenootschap. Kirrend en toen ik binnen kwam al zeker een uur hard aan de witte wijn. Maar tussen de 35 en 50 jaar, dus boekenkopers bij uitstek: goed publiek om mijn materiaal op te testen. Braaf opende ik met mijn gedicht Voetbal & Meisjes, maar ik pakte stevig door met een behoorlijk pikante passage uit mijn boek.
Een opgewonden siddering ging door de kamer.
‘Is het autobiografisch?’ vroeg er een.
‘Ach, laat ik zeggen dat ik voor sommige scènes  research heb gedaan.’
‘Goh, en waar haal je nou je inspiratie vandaan?’ 
‘Die haal ik uit m’n ongelukkige jeugd en een verloren liefde.’

Het was afgelopen dinsdag, de avond van Michael Memorial, dus op een goed moment stond ik op van tafel en liep met bord en fles wijn naar de televisiekamer. Josjes dochters, 15 en 17, zaten er al. ‘Stomme moeder hebben wij, hè?’
Met z’n drieën zaten we op de bank, rustig naar de speeches en optredens te kijken.
Niet voor lang.
‘Oh, híer zit de schrijver.’
‘Sst,’ waren de dochters geïrriteerd, ‘Mariah Carey zingt.’
In een mum van tijd hadden alle dames van het Leesgenootschap mij en de televisiekamer gevonden en voor ik ‘t wist zat ik ingeklemd tussen forse dijen en borsten. Samen met 13 vrouwen zag ik hoe Michael Jackson langzaam maar zeker heilig werd verklaard. Nooit geweten dat Michael de grote bruggenbouwer tussen zwart & wit was en de belangrijkste filantroop ooit. Over een week wordt waarschijnlijk bekend dat Michael E=mc² heeft ingefluisterd bij Einstein en hij op het punt stond de vrede in het Midden-Oosten te brengen.

Af en toe werd er een hand op m’n bovenbeen gelegd, maar daar had ik geen zin in, niet nu mijn gage maar 250 euro was. De wijn werd nog steeds geschonken als limonade. Het was een mooie avond. 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *