Het WK leeft – ook in mijn buurtbiowinkel

Holland is er vol van: het WK gaat beginnen! Straten kleuren alras oranje, volwassen mannen lopen in oranje pakken, met nep-vuvuzela’s, bondscoats en Pletterpetten. ‘We worden kampioen, zekers te weten,’ zeggen ze. Dat zit er natuurlijk niet in. Alleen in Nederland denken we dat Nederland tot de favorieten hoort. Geloof Leo Beenhakker nou maar: 31 landen komen om wereldkampioen te worden, Nederlanders om te laten zien dat ze mooi kunnen voetballen. Maar goed, het WK leeft.

Zelfs in mijn buurtbiowinkel:

‘Het is wel duur, dat WK Voetbal, voor zo’n arm land,’ zegt een meisje dat op Sinead O’Connor lijkt. ‘En ik heb gelezen dat al die stadions straks leeg staan.’
We staan met 5 man rond de kassa. Het is onduidelijk wie aan de beurt is.
‘Het leidt af van de werkelijke problemen in Jo’Burg. Zuma maakt er een puinhoop van,’ zegt een mevrouw, net zo onbespoten als de groente in haar mandje. Een paar minuten geleden, toen de verkiezingen werden doorgenomen, beweerde ze al dat ze haar vrienden in het buitenland heeft gebeld om excuses aan te bieden voor de PVV-stemmers.

De rij schiet niet op: de buurtbio’s bespreken de Toestand in de Wereld.

‘Weet je dat ze allemaal minderjarige meisjes van het platteland hebben gehaald, voor de prostitutie?’ zegt Sinead. In haar mandje liggen De Groene Amsterdammer, geitenyoghurt, bamboekoffie en biologische rijstwafels.
‘Tot mijn 17de heb ik gevoetbald, daarna vond ik ‘t kinderachtig,’ vervolgt een dertiger met een groene bril. Hij betaalt z’n tofuburger en EcoVert-afwasmiddel en vertrekt.
‘Nou, ik ga wel kijken hoor, ik vind Van Nistelrooij een leuke jongen,’ zegt een mollige jongen schalks. ‘Heb je nog speltbrood?’
‘Ja, die Van Nistelrode is wel leuk geloof ik,’ beaamt Sinead. ‘Maar er is totaal geen aandacht voor de schending van mensenrechten in Zuid-Afrika.’ Ze kijkt of ze persoonlijk Mandela van Robbeneiland heeft gehaald.

Ik hou m’n mond en wacht geduldig tot ik mijn Heidelbeereyoghurt mag afrekenen. Het is zaterdag, mooi weer en vanmiddag neemt Lionel Messi het op tegen de reuzen van Nigeria. Wat wil je nog meer?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Het WK leeft – ook in mijn buurtbiowinkel

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *